Page Nav

HIDE

Post Meta

SHOW

Grid

GRID_STYLE

Post Snippets

FALSE

Hover Effects

TRUE

Pages

{fbt_classic_header}

Header Ad

Breaking News:

latest

Ads Place

Politik Mengugut: BERSATU Sudah Kehabisan Modal

Sejak daripada Muhyiddin kehilangan jawatan Perdana Menteri, parti Bersatu/PPBM dilihat semakin kehilangan pengaruh di kalangan rakyat dan j...


Sejak daripada Muhyiddin kehilangan jawatan Perdana Menteri, parti Bersatu/PPBM dilihat semakin kehilangan pengaruh di kalangan rakyat dan juga kepimpinan parti itu sendiri.

Rakyat menolak PPBM di 7 siri pilihanraya kecil dan dua pilihanraya negeri iaitu Melaka dan Johor. Paling memeranjatkan adalah kekalahan di pilihanraya negeri Johor yang disifatkan oleh Muhyiddin yang juga Presiden parti tersebut sebagai kubu paling kebal bagi mereka.

Bermula dari situlah Muhyiddin dilihat hilang fokus dan partinya hilang arah sedangkan barisan keanggotaan menteri kabinet utama adalah dari parti pimpinannya. Bahkan menteri yang bertanggungjawab terhadap ekonomi rakyat dan negara adalah dari PPBM. Kementerian yang mengawal selia harga barangan keperluan rakyat juga dari parti Muhyiddin. 

Kenapa hilang arah? Jawabnya mudah, PPBM masih tidak matang dari segi pentadbiran negara dan gagal mengambil peluang mendekati rakyat walaupun pernah ditampuk kuasa termasuk ketika sekarang ini memegang portfolio utama di dalam kerajaan pimpinan YAB Perdana Menteri Dato Seri Ismail Sabri.

Sebagai Perdana Menteri yang memahami betapa kerajaan hari ini adalah bersifat campuran dari pelbagai parti politik, PM Ismail Sabri berjaya memberi tumpuan kepada pemulihan ekonomi rakyat dan negara sejajar dengan titah baginda Yang di Pertuan Agong di hari pertama beliau mengangkat sumpah pegang jawatan.

Adakah dengan cara ‘mengugut’ maka negara akan stabil? Apakah jawatan yang disandang untuk menunaikan amanah hanya tempat melepaskan batuk di tangga, cukup bulan terima habuan gaji?

Sepatutnya sebagai bekas perdana menteri, Muhyiddin boleh memperbaiki semula namanya apabila dilantik oleh PM Ismail Sabri sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara dan bukannya sibuk mempolitikkan suasana pemulihan ekonomi yang sedang rancak berjalan mengikut jadual.

Adakah Muhyiddin bersedia mengkhianati titah baginda?

No comments

Ads Place