Page Nav

HIDE

Post Meta

SHOW

Grid

GRID_STYLE

Post Snippets

FALSE

Hover Effects

TRUE

Pages

{fbt_classic_header}

Header Ad

Breaking News:

latest

Ads Place

Ismail Sabri ‘The Partyman’

Pilihanraya negeri Johor sudah berlalu dan UMNO BN memperolehi kemenangan yang dua pertiga majoriti. Keputusan yang tidak dijangka ini lagi ...


Pilihanraya negeri Johor sudah berlalu dan UMNO BN memperolehi kemenangan yang dua pertiga majoriti. Keputusan yang tidak dijangka ini lagi sekali membuktikan bahawa rakyat mula kembali meyakini bahawa UMNO BN adalah sebuah parti yang mampu menjaga kesejahteraan rakyat dan negara.

Keyakinan rakyat tidak datang dengan tiba-tiba namun ianya bersandarkan pengamatan dan bukti yang tertera di hadapan mata mereka. Senario 3 perdana menteri selepas pilihanraya umum ke 14 merupakan titik tolak bagaimana arus perubahan kepercayaan rakyat mula kembali kepada UMNO BN.

Bermula dengan kegagalan Mahathir memenuhi janji pakatan harapan terhadap rakyat, Muhyiddin yang menggantikannya juga gagal mengurus pandemik covid 19 dan ekonomi negara, rakyat akhirnya rakyat menyaksikan sendiri bagaimana YAB Dato Ismail Sabri wakil dari UMNO BN mengemudi negara.

Pencapaian cemerlang Ismail Sabri di dalam masa singkat mengurus serentak antara pandemik dan ekonomi negara tidak boleh dinafikan oleh rakyat. Kesukaran rakyat ekoran kesan himpitan pandemik covid19 dan juga bencana banjir yang tidak dijangka memperlihatkan bagaimana layaknya Ismail Sabri memandu negara keluar dari kemelut yang menghantui rakyat keseluruhannya.

Keupayaan mengurus negara inilah impak utama mengubah pola pemikiran rakyat bahawa bukan sahaja kerana Ismail Sabri adalah dari kilang UMNO BN tetapi juga kerana batang tubungnya secara peribadi.

Kerajaan yang dipandu Ismail Sabri bukannya kerajaan UMNO BN tetapi kerajaan campuran parti yang berlainan idealogi. Ismail berjaya mengajak kesemua parti politik termasuk pihak lawan untuk bekerjasama dan meletakkan kepentingan rakyat serta negara sebagai perkara utama mendahului kepentingan parti masing-masing sesuai dengan titah Yang di Pertuan Agong. Membawa negara dan rakyat keluar dari kemelut pandemik yang menjadi masalah dunia adalah agenda bersama, inilah kejayaan Ismail yang menjadikan rakyat kembali yakin dan percaya kepada kepimpinan UMNO BN.

Namun malangnya, segelintir kepimpinan utama UMNO BN dilihat mula takut kepada bayang sendiri terutama Presiden dan Timbalan Presiden parti. Kegagalan mereka melihat Ismail berjaya mengubah persepsi rakyat terhadap UMNO BN semakin ketara sedangkan Ismail Sabri adalah seorang ‘party-man’ yang sentiasa taat dan tidak membelakangi parti.

Mereka seakan lupa di hari bersejarah bagaimana perlantikan Ismail sebagai perdana menteri. Walaupun nama Ismail Sabri sudah pun mendapat perkenan istana dan juga turut disokong oleh kepimpinan parti lain namun beliau tetap merujuk dan menyerahkan keputusan kepada kepimpinan utama UMNO BN.

Di sepanjang beliau memegang jawatan nombor satu negara, Ismail kekal menghormati hiraki kepimpinan parti walaupun kedudukannya sebagai perdana menteri adalah jawatan paling tinggi di negara ini. Jawatan yang mana menjadi idaman kepada semua pemimpin utama parti politik tetapi Ismail bukanlah jenis individu yang mabuk kuasa.

Tidak pernah sekali pun Ismail dilihat cuba mendahului presiden dan timbalannya. Malah terbukti tanpa perlu dijelaskan, viral video terkini bagaimana di waktu majlis pengumuman kemenangan besar UMNO BN di pilihanraya negeri Johor beberapa hari lepas, kelihatan dengan jelas Zahid menolak Ismail Sabri di atas pentas sehingga beliau terpaksa berundur ke belakang demi Zahid memberi laluan kepada Najib untuk diberi penghargaan. Video ini dimainkan dan menjadi isu negatif kepada kepimpinan UMNO BN seolah-olah keberadaan seorang Perdana Menteri yang banyak membantu jentera UMNO BN sepanjang kempen tersebut langsung tidak dipandang oleh Zahid dan Muhamad Hasan.

Tetapi Ismail tidak menjadikannya sebagai isu besar wakaupun perlakuan tersebut menjadi bualan hangat di kalangan ahli UMNO sendiri. Ismail kekal tenang seperti biasa kerana itulah akhlak sebenar beliau. Berjiwa besar.

Zahid dan Muhamad Hasan juga sudah lupa bahawa Ismail Sabri menyerahkan kuasa prerogatifnya kepada ‘Top 5’ utama UMNO bagi menasihati Perdana Menteri dan memilih tarikh yang sesuai untuk membubarkan parlimen. Ini bermakna tanggungjawab tersebut dipikul bersama kerana ianya adalah antara strategi utama parti bagi memenangi pilihanraya umum akan datang.


Bukan sahaja rakyat tetapi ahli UMNO sehingga ke akar umbi boleh melihat dan menyaksikan bagaimana tenangnya YAB Perdana Menteri memimpin kerajaan campuran ini.


Kalau ini bukan bukti kesetiaan Ismail kepada UMNO BN, bukti apa lagi?

No comments

Ads Place